Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ελεύθερα αυτό-οργανωμένα μαθήματα: Kύκλος Σεμιναρίων με θέμα το Κοινωνικό-Πολιτικό Θέατρο του βραζιλιάνου σκηνοθέτη και ακτιβιστή Augusto Boal 2ο Σεμινάριο

Στα πλαίσια των ελεύθερων αυτό-οργανωμένων μαθημάτων που πραγματοποιούνται στο Στέκι της Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Χολαργού - Παπάγου (Αγ. Τριάδος 14, Χολαργός), την Κυριακή 28/4 θα διεξαχθεί σεμινάριο με θέμα το Image Theatre του Θεάτρου των Καταπιεσμένων (Augusto Boal).
" Όταν δουλεύουμε με εικόνες δεν πρέπει να προσπαθούμε να καταλάβουμε την ερμηνεία της κάθε εικόνας, να βρούμε το ακριβές της νόημα, αλλά να νοιώθουμε αυτές τις εικόνες, να αφήνουμε τις μνήμες και τη φαντασία μας να περιπλανώνται. Η ερμηνεία μιας εικόνας είναι η ίδια η εικόνα. Η εικόνα είναι μια γλώσσα. Όλες οι εικόνες, επίσης, είναι επιφάνειες και έτσι αντανακλούν ό,τι προβάλλεται πάνω τους, τα συναισθήματα του παρατηρητή, τις ιδέες, τις μνήμες, τη φαντασία, τις επιθυμίες."- Augusto Boal.
Το Image Theatre (Θέατρο Εικόνων) είναι μια σειρά από τεχνικές του Θεάτρου των Καταπιεσμένων, που προέκυψε από την ανάγκη να υπάρχει και μια άλλη γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων και των ομάδων που συμμετέχουν στη θεατρική διαδικασία, μια γλώσσα που δεν στηρίζεται στο λόγο και που η ερμηνεία της βρίσκεται "μέσα στην καρδιά του καθενός". Ο Boal πίστευε ότι για να καταλάβουμε πραγματικά ένα μήνυμα, είναι σημαντικό να το λαμβάνουμε και να το στέλνουμε σε διάφορες γλώσσες. Η εικόνα είναι μια από τις πιθανές γλώσσες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και είναι αρκετά σημαντική.
Το σεμινάριο διαρκεί τέσσερις ώρες και είναι βιωματικό. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα γνωρίσουν τις τεχνικές του Θεάτρου Εικόνων μέσα από ασκήσεις και στη συνέχεια η ομάδα θα διερευνήσει- μέσω των τεχνικών- ατομικές και συλλογικές καταπιέσεις που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, με στόχο να τις κατανοήσουμε όσο γίνεται πιο βαθιά και πολύπλευρα και να οδηγηθούμε σε εξεύρεση λύσεων.

Σεμινάριο: Θέατρο Εικόνων
Κυριακή 28/4, ώρα 12.00-16.00
Ελεύθερη συμμετοχή

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail: mathimataalsxp@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: