Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Προχθές οι απεργοί, χθές οι διαδηλωτές, σήμερα οι μαθητές...




Προχθές οι απεργοί, χθες οι διαδηλωτές, σήμερα οι μαθητές…

Την Τρίτη 2/10 στο 1ο Λύκειο Χολαργού , το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη από την προηγούμενη μέρα , εισέβαλαν βίαια στο προαύλιο του σχολείου αστυνομικοί-ένστολοι και μη. Το αποτέλεσμα ήταν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες και να τραυματίσουν κάποια από τα παιδιά.

Είναι βέβαιο ότι η στάση αυτή της αστυνομίας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο καταστολής και εκφοβισμού κάθε κοινωνικής ομάδας που αγωνίζεται με όποιο τρόπο μπορεί. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τις «τροϊκανές» κυβερνήσεις, η βία και η καταστολή είτε από την αστυνομία είτε από τα φασιστικά ανθρωποειδή της Χρυσής Αυγής είναι καθιερωμένη πρακτική στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στις διαδηλώσεις, στις καταλήψεις αυτοοργανωμένων χώρων, στις λαϊκές συνελεύσεις, σε οτιδήποτε κινείται και αντιστέκεται .

Είναι φανερό ότι όπως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στέκεται αμήχανο, αδρανοποιημένο και παθητικό απέναντι στη λαίλαπα των μέτρων, έτσι και αρκετοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία είναι απαθείς και εχθρικοί με τα παιδιά, φτάνοντας μάλιστα, κάποιοι, να καλέσουν την αστυνομία στα σχολεία.

Ακόμα και αν δεν ήταν κάποιος από τους καθηγητές του σχολείου που κάλεσε την αστυνομία στο 1ο Λύκειο του Χολαργού, πού ήταν οι δάσκαλοι των παιδιών, γιατί δεν μπήκαν μπροστά στους αστυνομικούς για να τους εμποδίσουν να κάνουν ό,τι έκαναν; Μόνο αν στέκονται στο πλευρό των μαθητών και των μαθητριών τους θα μπορέσουν να μπουν αύριο στην τάξη να κάνουν μάθημα, να μιλήσουν στο μάθημα της ιστορίας για το πώς οι άνθρωποι διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, να κοιτάξουν τα παιδιά στα μάτια.

Ως λαϊκή συνέλευση δεν θα εξετάσουμε το δίκαιο ή μη των αιτημάτων των παιδιών. Γνωρίζουμε ότι διαισθητικά αγωνίζονται για την ζωή τους. Κι αυτός είναι ένας δίκαιος αγώνας. Είναι η γενιά που βλέπει τα όνειρά της να γίνονται εφιάλτες, είναι τα παιδιά που βιώνουν την ανασφάλεια των γονιών τους, είναι τα παιδιά που χάνουν το μέλλον από τα μάτια τους.

Ο ποιητής Γ. Χειμωνάς, την περίοδο των μεγάλων μαθητικών καταλήψεων τη δεκαετία του ΄90 έγραφε:

‘’ Κοιτάξτε αυτούς τους νεαρούς των δεκαπέντε-δεκαεφτά χρόνων’’ … ‘’Προσέξτε πόσο Ακίνητος είναι αυτός ο Νέος Άνθρωπος. Πόσον Αμίλητο Φόνο κουβαλάει μέσα του. Κι αν ακόμα δεν είναι αυτοί ο Συναγερμός, θα έρθουν παιδιά, έφηβοι που θα είναι προορισμένοι για τον Νέο Λόγο. Απλά, για τον Λόγο. Για λέξεις που ποτέ δε διαπράχθηκαν, για νοήματα που ποτέ δεν ορθολογήθηκαν, για εικόνες που ποτέ δεν μιλήθηκαν. Φοβηθείτε τους.’’

Αυτοί οι δεκαπεντάχρονοι-δεκαεφτάχρονοι είναι εδώ. Και θα σταθούμε δίπλα τους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: