Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΘΕΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΣ 10/11/11

Ποιοι είμαστε: 
Δημότες και κάτοικοι του  δήμου Χολαργού-Παπάγου που από τις αρχές Ιουνίου συγκροτήσαμε μια ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στην περιοχή μας. Την ίδια εποχή που γεννήθηκαν και άλλες παρόμοιες συνελεύσεις σε πολλές γειτονιές της Αθήνας ως έμπρακτη εκδήλωση της διάχυτης δυσαρέσκειας και της ανάγκης για ακηδεμόνευτη δράση ενάντια στις επιλογές του μνημονίου και των διαδοχικών μέτρων που μας επιβλήθηκαν.  Έκτοτε συναντιόμαστε τακτικά δύο φορές την εβδομάδα και έχουμε προχωρήσει σε πλήθος δράσεων και παρεμβάσεων τόσο στη γειτονιά μας  (πορείες αντιπληροφόρησης, μόνιμο χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι κάθε Σάββατο, κινήσεις αλληλεγγύης στις μαθητικές καταλήψεις, παρέμβαση σε ενεχυροδανειστήριο της περιοχής μας κ.α.) όσο και στο κέντρο της Αθήνας όταν η συγκυρία το απαίτησε (συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διαδήλωση ενάντια στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου κ.α.).
Η συνέλευσή μας είναι ανοιχτή προς οποιονδήποτε θέλει στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε να επικοινωνήσει, να μοιραστεί τους προβληματισμούς και τις ιδέες του, να αντισταθεί
και να αγωνιστεί ενάντια στην απαξίωση της ζωής μας
. Ο τρόπος που διαλέξαμε να λειτουργούμε είναι αδιαπραγμάτευτος και αποτελεί την πηγή της ζωντάνιας αλλά και της δύναμης του συλλογικού μας εγχειρήματος: Στηρίζουμε την ισότιμη συμμετοχή και την αυτοοργάνωση και λειτουργούμε με οριζόντια δομή, χωρίς ιεραρχίες και πάσης φύσεως «ειδικούς».
Τι θέλουμε:
Χώρο για τις συνελεύσεις μας και τις εκδηλώσεις μας. Γιατί θεωρούμε πως μας ανήκει. Ελεύθερα και απρόσκοπτα χωρίς την καταβολή χρηματικού αντιτίμου καθώς όλοι μας έχουμε πολλές φορές πληρώσει και πλήρως αποπληρώσει την ύπαρξη αυτών των δημόσιων χώρων στους οποίους εσείς στεγάζετε τις συνεδριάσεις σας. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι σε κεντρικό σημείο της πόλης μας (κοντά στο δημαρχείο ή ακόμα καλύτερα στο ίδιο το δημαρχείο) ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για όλους τις δύο φορές την εβδομάδα που κάνουμε τις συνελεύσεις μας. Απαιτούμε να μας παραχωρηθεί χώρος χωρίς τη φτηνή δικαιολογία ότι δεν είμαστε σύλλογος ή επίσημος φορέας. Τη δική μας νομιμοποίηση την αντλούμε απευθείας από την τοπική κοινωνία που αγκαλιάζει τις κινήσεις και τις δράσεις μας και όχι από το πρωτοδικείο.

Τι στάση συναντήσαμε από πλευράς σας μέχρι σήμερα:
Από την ήπια απαξίωση και την καθυστέρηση της εξέτασης του αιτήματός μας μέχρι την καταφανώς προκλητική δήλωση του Δημάρχου ότι αποφασίζει αυτός και όχι το δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημα και ότι αδιαφορεί για τις δυσχερείς συνθήκες υπό τις οποίες συναντιόμαστε (χειμωνιάτικα έξω σε πλατείες).

Τι αναρωτιόμαστε:
Αληθεύουν τα παραπάνω; Σας καλούμε να πάρετε θέση για τα παραπάνω δια της σημερινής σας απόφασης.
Ή θα μας δώσετε τον απαραίτητο για τις συναντήσεις μας χώρο πράττοντας το αυτονόητο ή θα αρνηθείτε –πιθανώς προφασιζόμενοι νομικίστικες ή άλλες δυσκολίες αρμοδιοτήτων- αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η κοινωνική απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος έχει λόγο και αιτία ύπαρξης από τις γειτονιές ως την κεντρική πολιτική σκηνή. Τα κοινωνικά αισθητήρια των πολιτικών –από τη μικροκλίμακα της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους- μοιάζουν εδώ και καιρό να λειτουργούν με χρονοκαθυστέρηση. Πόσο ακόμα θα χρειαστεί για να εμπεδωθεί το γεγονός ότι η εποχή των διαχωρισμών ανάμεσα στις εξέδρες των επισήμων και την ανεπίσημη πλέμπα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί?
Διευκρινίζουμε ότι έχουμε έρθει ως εκπρόσωποι της ανοιχτής  συνέλευσης Χολαργού-Παπάγου ως εκ τούτου δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις για λογαριασμό της συνέλευσης (είμαστε εκπρόσωποι και όχι αντιπρόσωποι). Γι αυτό και η οποιαδήποτε απόφασή σας θα μεταφερθεί στη συνέλευσή μας θα συζητηθεί εκ νέου από το σύνολο των συμμετεχόντων.

1 σχόλιο:

Αλέξανδρος είπε...

Τελικά τι έγινε; Κρίμα που δεν το ήξερα για να έρθω στο ΔΣ. Η πρόσκληση συνεδρίασης αναφέρει το θέμα ως "Διάθεση αιθουσών σε συλλόγους, πολιτικά κόμματα και ομάδες πολιτών". Στου Παπάγου υπάρχουν ένα σωρό λυόμενα και άλλα μάλλον αυθαίρετα κτίσματα που χρησιμοποιούνται από προσκόπους και συναφείς ομάδες. Δεν θα μπορούσαν να διατεθούν αίθουσες από σχολεία που είναι και φυλασσόμενα τα βράδια; Η λαϊκή συνέλευση είναι ένα είδος διαβούλευσης των πολιτών για τα θέματα του δήμου μας. Δεν θα 'πρεπε ο δήμος να διευκολύνει τη διαβούλευση;