Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ – ΠΑΠΑΓΟΥ 12/10/11

Υπερδιέγερση, παλμός αλλά και διαφωνίες στη συνέλευση της Τετάρτης, λόγω του αναβρασμού από τις κινητοποιήσεις που συμβαίνουν και επίκεινται.
                                  
Αρχικά έγινε ενημέρωση για διάφορα θέματα:
α) Στη συνέλευση της Τρίτης των εκπροσώπων των συνελεύσεων Χολαργού-Παπάγου, Χαλανδρίου και Αγ. Παρασκευής προτάθηκαν οι σκέψεις μας για πορεία το Σάββατο,
 ημέρα παγκόσμιου ξεσηκωμού, όμως το Χαλάνδρι έχει ήδη προγραμματίσει συγκέντρωση με συλλόγους γονέων ενώ η Αγ. Παρασκευή θα κατέβει το απόγευμα στο Σύνταγμα χωρίς περαιτέρω δράσεις. Ως προς την απεργία στις 19-10, η Λ.Σ. Χολαργού-Παπάγου με ψήφισμά της στις 8/10/2011, πρότεινε κοινή δράση σε τοπικό επίπεδο. Η Αγία Παρασκευή έχει ήδη αποφασίσει να κατέβει Σύνταγμα εκείνη την ημέρα, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να συμμετάσχουν στην κοινή δράση που προτείνουμε. Το Χαλάνδρι θα συζητήσει την πρόταση μας την Πέμπτη και θα μας ενημερώσουν. Εμείς, εντωμεταξύ, έχουμε απευθύνει πρόσκληση και σε άλλες συνελεύσεις, και αναμένουμε απάντηση μέχρι την Παρασκευή.
β)  Συμπολίτης μας ενημέρωσε ότι η  «Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων» ήρθε σε επαφή με επιτροπή κρατούμενων των φυλακών Αυλώνα για υλική και ηθική ενίσχυση, όμως αντιμετώπισε γραφειοκρατικές δυσκολίες και εμπόδια από τον πρώην διευθυντή κο Αραβαντινό. Ο νυν διευθυντής όμως είναι πιο συνεργάσιμος και η Πρωτοβουλία προθυμοποιείται να μας στηρίξει στη σχεδιαζόμενη κίνηση αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους. Καλό θα ήταν, σύμφωνα μ’ αυτήν, να έχουμε μαζί μας δικηγόρο για δράση σχετική και με τα δικαιώματα εγκλείστων που εξακολουθούν να κρατούνται παράνομα.
γ) Μέλος της ομάδας για τους ανέργους μας ενημέρωσε για τη συνάντησή της, όπου συζήτησαν τους στόχους τους, που πρέπει να είναι δράσεις αποτελεσματικές, εφαρμόσιμες και προσανατολισμένες στο να δημιουργούν κλίμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας, αλλά και ανοίγματος στον κόσμο.
δ) Η ΓΕΝΟΠ, το ΕΚΑ, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πραγματοποιούν κατάληψη   στα γραφεία του μηχανογραφικού της ΔΕΗ, όπου τυπώνονται οι λογαριασμοί  (Πειραιώς 247) και καλείται κόσμος να κατέβει.
Στη συνέχεια τη συνέλευση μονοπώλησε το θέμα της πορείας του Σαββάτου και της απεργίας στις 19 Οκτώβρη.

1) Σχετικά με τις 19 Οκτώβρη, η συνέλευση του περασμένου Σαββάτου είχε αποφασίσει να οργανώσει κινητοποίηση περιφερειακά μαζί με τις άλλες γειτονικές συνελεύσεις, με πιθανή αναθεώρηση σε περίπτωση άρνησής τους. Επειδή όμως το θέμα ήταν ρευστό, έγινε μια έντονη συζήτηση σχετικά με το αν η δράση πρέπει να είναι κεντρική (στο Σύνταγμα) ή αποκεντρωμένη στις γειτονιές. Συνοπτικά, τα επιχειρήματα  των δύο πλευρών ήταν τα εξής:
  Α) Για συμμετοχή στις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα:
   - η αποκέντρωση της δράσης αποδυναμώνει τη μαζικότητα του κέντρου, δεδομένου ότι η 19 Οκτώβρη είναι μια οριακή ημερομηνία, με αθρόους συντονισμούς σωματείων και ομοσπονδιών ακόμα και εκτός της επιρροής ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Κάτι έχει αρχίσει ν’ αλλάζει στην ψυχολογία του κόσμου, που συντονίζεται μαζικά, και δεν πρέπει να απέχουμε.
   -Στο Σύνταγμα-κέντρο υπάρχει παλμός που εντείνει την ενεργητικότητά μας. Ακόμα και η καταστολή είναι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο.
  - Παρόλο που η κεντρική δράση φυλλορροεί, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο όπου η συμμετοχή μας εκεί είναι άνευ ουσίας. Η δράση μερικών ανθρώπων περιφερειακά είναι ανώδυνη για την εξουσία.

  Β) Για αποκέντρωση των κινητοποιήσεων στις γειτονιές:
   - Η καταστολή στο κέντρο γίνεται όλο και σκληρότερη και δεν αφήνει περιθώρια για καμία ανατροπή. Εκεί μπορούν ακόμα να μας διαχειριστούν. Πρέπει να προτείνουμε νέους τρόπους, να βρεθούμε μπροστά τους, μεταφέροντας τη δράση σε πολλά σημεία, δύσκολα διαχειρίσιμα απ’ τις δυνάμεις καταστολής.
   - Οι μονοήμερες απεργίες, συνδυασμένες με τη «ρουτίνα» της σκληρής καταστολής, μόνο ηττοπάθεια προκαλούν.
  - Υπάρχει πρόταση για κοινή δράση στην περιφέρεια κι από συνελεύσεις της Ανατολικής Αττικής.
  - Υπέρ μας η γνώση της περιοχής.
  - Με την αποκέντρωση ξεσηκώνουμε και «βάζουμε στο παιχνίδι» και τους κατοίκους των γειτονιών.
  - Η ενεργητικότητά μας δε διαλύεται, όπως συμβαίνει με το πολύωρο κυνηγητό στο Σύνταγμα, αλλά συμπυκνώνεται και διοχετεύεται καλύτερα.
  - Δεν είναι δυνατόν να αναιρούμε τις αποφάσεις που έχουμε ήδη πάρει, σωστές ή λάθος, αυτό ακυρώνει και αποδυναμώνει τη συνέλευση.

Γ) Η μέση οδός – άλλες προτάσεις
   - μπορούμε να κατέβουμε στο Σύνταγμα και στην επιστροφή  να μεταφέρουμε τη δράση στις γειτονιές, όπως σκοπεύει και η Αγία Παρασκευή.
  - να κάνουμε μια προσυγκέντρωση και αποφασίζουμε επιτόπου
  - η τοπική κινητοποίηση να γίνει την Τρίτη και να προπαγανδίζει την απεργία. Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με πανό και παρέμβαση στο Δημαρχείο

Τελικά προκρίθηκε η απόφαση να παρθεί το Σάββατο, μετά την πορεία, αναλόγως της συμμετοχής του κόσμου  αλλά και των απαντήσεων των άλλων συνελεύσεων.

2) Σχετικά με την πορεία του Σαββάτου, 15 Οκτωβρίου, προτάθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:
  - να γνωστοποιηθεί η πορεία μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» (εκκρεμεί)
  - ψηφίστηκε αφισάκι σε συνδυασμό με μικρό κείμενο και πρόσκληση στην πορεία και στην απεργία (δύο βερσιόν, ανάλογα με τη μέρα που θα διανεμηθεί)
 - ψηφίστηκε κείμενο – καταγγελία για να διαβαστεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στην πορεία
  - ορίστηκαν ομάδες μικροφωνικής, ντουντούκας, αφισοκόλλησης και διανομής φυλλαδίων για προπαγάνδιση της πορείας
  - ορίστηκε άτομο/α υπεύθυνο/α για τη μουσική (αν και ο καθένας μπορεί να φέρει)
  - προτάθηκε η αφίσα να ορίζει και κάποιο ραντεβού σε προσυγκέντρωση για την Τετάρτη, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουμε τελικά
  - συζητήθηκε η συμμετοχή και η ενημέρωση των μαθητών

Τέλος, πέραν τούτων, θίχτηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και τα εξής ζητήματα:
1) Το θέμα της αλληλεγγύης σε αντιπαραβολή με αυτό της διατήρησης της ατομικότητας: μπορεί ένα άτομο να απέχει από τις συλλογικές αποφάσεις, όταν διαφωνεί μ’ αυτές;
2) Το θέμα της διαδικασίας: πώς μπορεί η συνέλευση να λειτουργεί αποτελεσματικότερα;

Επόμενη συνέλευση μετά την πορεία του Σαββάτου



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ. ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ ΣΤΙΣ 11.30. ΣΤΙΣ 12:00 ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ!



[Σημείωση: έπειτα από την απόφαση των άλλων συνελεύσεων να κατέβουν αποκλειστικά στο Σύνταγμα, τελικά η ΛΣ Χολαργού-Παπάγου θα συμμετάσχει κι αυτή δυναμικά στην κεντρική δράση της 19ης, με προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο Χολαργού στις 9:00 και μετάβαση στο Σύνταγμα στις 11:00.]

Δεν υπάρχουν σχόλια: